green4energy plaatst 52 zonnepanelen op blauw-groene dak van RESILIO

Amsterdam
Gemeente Amsterdam
2021-03-01
2021-11-04

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Categorieën:

De weersomstandigheden in Nederland veranderen significant. Het wordt warmer en buien worden steeds heviger. Om steden koel te houden en plensbuien op te vangen, zijn toename van groen en buffering van water nodig. De reden voor Gemeente Amsterdam om onder de naam RESILIO de onbenutte ruimte van daken op een slimme manier in te zetten. Aangevuld met een speciaal toegepaste montage van het PV-systeem van green4energy.

RESILIO

Het RESILIO-project -een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, de Alliantie en De Key– is goed voor 10.000 m2 slimme blauw-groene daken die voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente. Eén van de eerste daken van dit project ligt op het bedrijfsverzamelgebouw aan de Ite Boeremastraat. De Gemeente Amsterdam gaf moederbedrijf Klomp de opdracht dit dak -dat als testdak wordt gebruikt- volledig te renoveren, te voorzien van een isolatielaag en gereed te maken voor de retentielaag, de sedumafwerking en het pv-systeem van green4energy.

Blauw-groen

Op de nieuwe dakbedekking is een zogeheten blauwe laag aangelegd: een reservoir waarin regenwater kan worden gebufferd. De keerkleppen in het systeem lozen -op basis van de weersverwachting- overtollig water pas na de piekbelasting van het rioolsysteem zodat overlast wordt voorkomen. Op deze manier draagt het dak aan de Ite Boeremastraat bij aan het watermanagement in de stad. De groene laag bestaat uit een waterdoorlatende filtervlies met substraat (vergelijkbaar met aarde) en verschillende soorten beplanting. Het dak is daarnaast deels uitgerust met witte grindvulling.

PV-panelen

Bovenop deze groene laag heeft green4energy 52 zonnepanelen aangebracht. De panelen zijn op aangeven van de architect -ten behoeve van de esthetiek- op verschillende hoogtes gemonteerd. Het speciale onderconstructiesysteem -wat ruimte biedt voor de blauw-groene zone- ligt direct op de dakbedekking en biedt een stabiele basis voor de gehele constructie.

De effecten van de maatregelen zoals genomen op het dak aan de Ite Boeremastraat worden na realisatie uitvoerig onderzocht op effectiviteit. Zo brengt RESILIO in kaart welke beplanting het meest positieve effect heeft op de prestaties van de zonnepanelen (de stelregel is: hoe koeler de pv-panelen, hoe hoger de opbrengst). Daarnaast wordt gekeken naar de effecten van de witte grindlaag en het opgeslagen water (denk aan reflectie). De kennis en ervaring worden ten behoeve van de groei van klimaatadaptief vastgoed met andere Europese steden gedeeld. 

Het aangebracht PV-systeem van green4energy.

RESILIO staat voor ‘Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate- adapative rOoftops’, een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, HvA, VU, Stadgenoot, De Alliantie en De Key. RESILIO wordt mede gefinancierd uit het ERDF fonds van de Europese Unie via het Urban Innovative Actions programma.  

Wij zetten graag de mogelijkheden van uw dak, veld of parkeerterrein op een rijtje

Bekijk meer cases:

green4energy plaatst 52 zonnepanelen op blauw-groene dak van RESILIO

Amsterdam

Met dit dak slaat BQ Duiker meerdere vliegen in één klap

Amsterdam

Een bijzonder NOM-project in Alkmaar

Alkmaar

332 PV-panelen op seniorenflat van Woonforte

Hof van Alfen, Alphen aan den Rijn

green4energy realiseert 9 grondgebonden zonneparken

Vechtstromen, 9 locaties

Een gouden combi van NOM- en gasvrij wonen

Lauwers, Alphen aan den Rijn

Aanvraag advies gesprek zakelijk verduurzamen

1Onderwerp
2Contactgegevens
3Gesprek
Ik wil investeren in- en/of advies over: