Green4energy geeft vmbo-leerlingen een kijkje in technische keuken van duurzaamheid

Techniek is een prachtig vak. En dat geven wij maar wat graag door aan de jongere generatie. Bij Green4energy ontvangen we daarom regelmatig leerlingen van het middelbaar onderwijs om ons enthousiasme en onze kennis over te brengen, in de hoop dat zij uiteindelijk kiezen voor een baan in de techniek.

Op maandag 5 maart ontvingen Sjoerd Taam (Project Engineer bij Green4energy) en Duncan Versteeg (Accountmanager bij Rexel, onze leverancier) een groep vmbo-leerlingen aan wie zij voorlichting gaven over duurzaam wonen. De groep kinderen van Scholengemeenschap Reigersbosin Amsterdam werkt aan een project “Energieneutraal wonen”. Ze gaan hiervoor op excursie bij technische bedrijven om te proeven van de praktijk. De bedoeling van het project is dat zij de zonnepanelen gaan verkopen op de particuliere markt en dat zij onderzoeken wat de installatie van zonnepalen kost, en wat het uiteindelijk oplevert voor de klant. Met andere woorden: ze stellen hiervoor een verkoopplan op. Wij namen ze graag mee in ons verhaal over zonnepanelen.

Met een presentatie lichtten Sjoerd en Duncan toe hoe de installatie van zonnepanelen gebeurt, wat duurzame energie oplevert, wat het op de lange termijn betekent voor de werkgelegenheid en wat voor kansen het verder biedt. Het duo nam de leerlingen vervolgens op sleeptouw voor een rondleiding door ons pand in de Digitaalstraat in Amsterdam-Noord. Sjoerd vertelde hen daarbij met enige trots dat het gebouw op vele manieren bijdraagt aan onze duurzame bedrijfsvoering. Ook maakten de leerlingen kennis met de werking van elektrische auto’s en laadpalen.

Al rondstruinend wisten de heren de aandacht vast te houden. Het zien en voelen van de techniek, dat is natuurlijk waar enthousiasme door groeit. De leerlingen vuurden tijdens de rondleiding dan ook veel vragen op hen af. Dat bevestigt dat er zeker honger is naar kennis van techniek en moedigt ons alleen maar aan om meer van onze liefde voor het vak te delen.

Inmiddels hebben we al behoorlijk wat scholieren voorlichting mogen geven; in het eerste kwartaal van dit jaar ontving Green4energy al 3 groepen van verschillende scholen. De eerste groep van Hervormd Lyceum West kwam bij ons 15 januari op bezoek. De tweede was, zoals al genoemd, van Scholengemeenschap Reigersbos en de derde voorlichting gaven we op 12 maart aan scholieren van Over-Y College. Bij de laatste sessie namen scholieren deel aan een Kahootquiz (Kahoot is een online leerplatform) waarna de winnaar met een mobiele oplader op zak naar huis ging. Deze oplader laadt zichzelf -uiteraard- op met zonne-energie.

Wij kijken terug op mooie dagen! We hopen natuurlijk dat ons enthousiasme voor het vak aanstekelijk werkt. Het leerlingenbestand van technische opleidingen in Amsterdam kan namelijk best een steuntje in de rug gebruiken. In 2013 besloot Klomp – het moederbedrijf van Green4energy – hieraan bij te dragen en heeft sindsdien heel veel energie gestoken in de oprichting van de Vakschool Technische Installaties (VTi). VTi Amsterdam is onderdeel van het Masterplan Techniek Amsterdam. Het Masterplan Techniek Amsterdam is een samenwerking tussen het bedrijfsleven, het beroepsonderwijs en de overheid in Amsterdam en omstreken. Het doel is het verhogen van de instroom en gekwalificeerde uitstroom in het technisch VMBO-, MBO- en HBO-onderwijs.

Lees ook:
» Klomp zet handtekening onder start Vakschool Technische Installaties (VTi)
» Klomp werkt samen met Gemeente Amsterdam aan het Masterplan Techniek
» Opnamen AT5 bij Klomp over Masterplan Techniek Amsterdam